Hoe en waarom gebruik je hashtags op Instagram?

Hashtags zijn ontstaan op Twitter en inmiddels ook onmisbaar op Instagram. Op Facebook hebben ze geen nut, maar daar gaat het in deze blog niet om ;-). De #hashtag is het meest gehate en tegelijkertijd meest cruciale onderdeel van Instagram.. Zo vaak hoor ik van klanten: oh ik vind dat zo irritant als die hashtags bij berichten. Het stoort en waarom zou je dat doen? Deze blog geeft antwoord op die vraag.

Zoekt, en gij zult vinden

Heb je wel eens gehoord van zoekmachine optimalisatie (oftewel SEO)? De # is hét zoekwoord van Instagram. De manier om gevonden te worden dus. En om nieuwe volgers, likes en reacties te krijgen. Je kunt het haten, maar je kunt er niet zonder op #Instagram! Dan maar beter goed inzetten toch?

Wat zijn hashtags?

Hashtags, bedacht door Twitter, zijn direct klikbare woorden of aan elkaar geschreven woordgroepen waarmee je snel posts kunt vinden die ook deze hashtag hebben. Als een hashtag in korte tijd veel terugkomt in posts, is het een trending topic. Je maakt eenvoudig een hashtag door voor een woord, of aan elkaar geschreven groep woorden, een hekje (#) te zetten. Instagram doet de rest voor je. Berichten met hashtags ontvangen meer likes en reacties, omdat ze door meer mensen gezien worden dan alleen jouw volgers. Je bent dus beter zichtbaar en kunt daar meer volgers aan overhouden. Win-win!

Welke hashtags moet ik gebruiken?

De simpelste manier is om in de Instagram zoekfunctie op “tags” te klikken en vervolgens een hashtag in te typen. Je krijgt dan ook gerelateerde hashtags te zien en de mate waarin die gebruikt worden. Er zijn verschillende hashtag generator sites & apps. Ik had echt de beste app ever gevonden, maar die werd niet meer bijgewerkt helaas. Dus ging ik op zoek naar goede alternatieven en een daarvan is tagsfinder.com. Waarom deze fijn is? Je typt een # in en krijgt vervolgens bijpassende suggesties in dezelfde taal en voor bijvoorbeeld Nederland. Hier kun je heel makkelijk selecteren/deselecteren en vervolgens kopiëren!

Hoeveel hashtags moet ik gebruiken?

Gebruik enkel de hashtags die relevant zijn voor wat er op de foto of video staat en jouw bedrijf vertegenwoordigt en niet meer dan 25, het maximum aantal toegestane hashtags.

Aan de slag! Ik hoop dat je wat hebt gehad aan deze uitleg en dat je veel reacties en nieuwe volgers mag gaan verwelkomen! Heb je toch nog wat vragen? Neem dan gerust even contact met mij op via mail of uiteraard Instagram.

Plaats een reactie